A+ A A-

Muftija mostarski povodom Dana vakifa: Lakišića harem paradigma borbe za povrat vakufske imovine Islamskoj zajednici

 
Lakišića harem8.JPG - Muftija mostarski povodom Dana vakifa: Lakišića harem paradigma borbe za povrat vakufske imovine IZ

SARAJEVO, 6. FEBRUAR 2024. (MINA) - Dan vakifa, kojim se želi podsjetiti na sve vakife u Bosni i Hercegovini, obilježava se danas, 6. februara.

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini ovaj dan se obilježava od 1935. godine, a povod za uspostavljanje ovog datuma proizašao je iz obilježavanja 400. godišnjice postojanja i djelovanja Gazi Husrev-begovog vakufa.

Ovim povodom, u razgovoru s muftijom mostarskim dr. Salem-ef. Dedovićem podsjećamo na aktuelno pitanje Lakišića harema u Mostaru, koji je uzurpiran, a na čijem povratu Islamska zajednica insistira već duži niz godina.

Kako je poručio muftija Dedović, Lakišića harem u centru Mostara paradigma je borbe za povrat vakufske imovine Islamskoj zajednici.

- U isto vrijeme ovo je pitanje od iznimnog značaja za dostojanstvo, slobodu i prava Bošnjaka u gradu Mostaru kao njihovom višestoljetnom političkom, kulturnom i vjerskom centru za hercegovačku regiju - kazao je on.

Dodaje da tema Lakišića harema zavređuje i traži punu posvećenost i angažiranost svih, napose društveno i politički aktivnih Bošnjaka, ali i akademskih, kulturnih i medijskih uposlenika, te javnih ličnosti.

- Istrajavanje u borbi za pravo nad Lakišića vakufom pitanje je i bošnjačke ravnopravnosti u gradu gdje ta populacija predstavlja gotovo polovinu stanovništva. Osiguravanjem prava da se našoj Zajednici omogući izgradnja kulturno-obrazovne ustanove na lokalitetu Lakišića vakufa šalje se i poruka o kontinuitetu multietničkog karaktera Grada na Neretvi i eliminira politika nacionalnog ekskluziviteta u području Centralne zone Mostara - poručio je u razgovoru za agenciju MINA muftija dr. Salem-ef. Dedović. (kraj)