A+ A A-

Komentar reisul-uleme na javnu debatu o predstojećim procesima u Bosni i Hercegovini

Komentar reisul-uleme na javnu debatu o predstojećim procesima u Bosni i Hercegovini

SARAJEVO, 10. FEBRUAR 2024. (MINA) - Reisu-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u komentaru za Agenciju MINA govorio je o trenutnoj javnoj debati koja se vodi oko mogućnosti donošenja zakona koji bi umnogome mogli odrediti budućnost naše zemlje.

 - Ohrabruje nas svaka naznaka mogućeg napretka Bosne i Hercegovine na putu evroatlantskih integracija, jer korist od toga može imati čitava država i svi građani. Istovremeno niko, ma ko bio, ne može u ime nas pristati na dogovor kojim će dovesti u pitanje budućnost ove države i suštinu naše državnosti. Niko, ma ko to bio, ne može naš glas, našu volju poništiti niti dovesti u pitanje našu kolektivnu odlučnost da štitimo i branimo državu i njene institucije na najefikasniji mogući način. Niko, ma ko to bio, ne može našu sigurnost dovesti u pitanje. Niko, ma ko to bio, ne može u razgovorima zanemarivati ono što Bosna i Hercegovina jeste, međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija, supremirana entitetima. Nikakav dogovor ne smije narušavati ove aksiome. Bošnjaci moraju imati garancije da im se genocid neće ponoviti i da se na svakom dijelu Bosne i Hercegovine osjećaju slobodno i zaštićeno - kazao je reisul-ulema.

Pojasnio je da su onima koji su u vlasti povjerene tri kule da vode računa o njima, a to su državna imovina, zatim politička volja, odnosno jednako aktivno i pasivno biračko pravo svih građana, te jednaka prava za sve narode i građane koje štiti Ustavni sud kroz supremaciju, odnosno nadređenost Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda nad Ustavom Bosne i Hercegovine.

Također, naveo je da je odredba Člana II stava 2. Ustava Bosne i Hercegovine jasna i da propisuje da se prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da "ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima i uloga i presude Evropskog suda za ljudska prava su jasne, a provedba njihovih riječi i duha bez truhlih kompromisa neophodna za revitalizaciju esencije Bosne i Hercegovine i jačanje njezine funkcionalne državnosti".

 - Neka se niko ne usuđuje, ma ko da je, da ove principe i povjerenje iznevjeri. Ovo su crvene linije za sve građane Bosne i Hercegovine opredijeljene prema njezinom suverenitetu, teritorijalnom integritetu. Nema prostora za političke igre kojima bi se izigrala volja većine građana ove zemlje. Nema političke trgovine ili političkih manevara kojima se ovo može opravdati. Ovo se tiče svih nas! Svakog građanina Bosne i Hercegovine, a posebno onih koji su doživjeli genocid i etničko čišćenje. Neka se niko ne zalijeće u tminu iz koje nema povratka i neka se ne igraju budućnošću svoga naroda i države - kazao je reisul-ulema.

Zahvalio je "našim prijateljima iz međunarodne zajednice na njihovoj podršci".

- Ali, u svakoj odluci pozicije i opozicije, medija i akademske zajednice, i u svakom istupu bilo koga od nas mora biti jasno iskazana odlučnost naše brige o sebi i o svojoj budućnosti. Svaki razgovor i dogovor mora polaziti i rezultirati jačanjem, a ne slabljenjem državnosti Bosne i Hercegovine. Takva svijest mora prije svega biti stalno prisutna kod nas i rukovoditi svaku našu riječ i djelo, svjedočiti našu nepokolebljivu posvećenost dobrobiti i budućnosti naše države i društva. Ne možemo se ponašati kao da je nekome stalo do ove države i njenih građana više od nas samih. Naročito Bošnjaci nemaju luksuz ponavljanja grešaka iz devedesetih - poručio je reisul-ulema Kavazović. (kraj)

(MINA)