A+ A A-

Okrugli sto o vakufskoj imovini u Maglaju: Naučni stav o historijatu, trenutnom stanju i mogućnostima

Okrugli sto o vakufskoj imovini u Maglaju: Naučni stav o historijatu, trenutnom stanju i mogućnostima

MAGLAJ, 24. APRILA, 2024. MINA - U okviru manifestacije "Dani vakufa", danas je u Maglaju organizovan okrugli sto "Historijat, trenutno stanje i perspektive vakufa na području Medžlisa Islamske (MIZ) zajednice Maglaj".

Skup je realizovan u organizaciji Vakufske direkcije i MIZ Maglaj, a sadržavao je različite teme kojima se pojašnjavaju određeni fenomeni vezani za vakufe na ovom području.

Namjera je da događaji poput ovog doprinesu podizanju svijesti kod ljudi o važnosti institucije vakufa, zaštite vakufske imovine i fenomenu vakufa kao trajnog dobra

“Ovaj okrugli sto smatram podstrekom da se na području medžlisa intenzivnije bavimo pitanjem vakufske imovine. Teme o kojima govorimo su značajne, pažljivo birane i međusobno povezane”, rekao je glavni imam MIZ Maglaj mr. Nevres Hodžić.

Tokom skupa je tematizirano nekoliko značajnih pitanja temeljenih na različitim iskustvima o ulozi vakufa na ovom području.

Direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović je pojasnio da se svake godine u okviru manifestacije "Dani vakufa" naučno elaborira pitanje vakufa na području jednog medžlisa.

“Grupa naučnika se bavi historijskim aspektima vakufa, potom njihovim trenutnim stanjem, ali i mogućnostima njihovog unapređenja”, rekao je dr. Zajimović.

Ocijenio je da svako područje zaslužuje da bude naučno valorizirano, čime se doprinosi razumijevanju, a potom i mogućnostima za konkretno djelovanje.

“To je najmanje što kao Islamska zajednica možemo učiniti, a tako saznajemo čime raspolažemo, informišemo se o trenutnom stanju vakufa, kao i pitanju šta možemo uraditi sa njima”, kazao je dr. Zajimović.

Prvo izlaganje održao je muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević, koji je govorio o Hajdaru Bajrambašiću i njegovom vakufu u Zenici.

Značajnim je ocijenio organizaciju ovakvih skupova zbog podsjećanja na važne pojedince i vakife o kojima se, kako je primijetio, ne govori dovoljno.

“Nadam se da će ovaj skup osvijestiti važnost istraživanja ličnosti koje su u određenom trenutku predstavljali kamene međaše svoje društvene zajednice”, kazao je muftija Dizdarević.

Istakao je da svaka sredina ima takvu ličnost, posebno naglasivši važnost elementarnog poznavanja njihovih imena i djela.

“Mnoge od tih ličnosti su, nažalost, izgubljene iz kolektivnih sjećanja. Nadam se da će ovaj skup biti poticaj da više istražujemo o njima”, rekao je muftija Dizdarević.

Tokom okruglog stola predstavljen je utjecaj vakufa na razvoj Maglaja, a bilo je govora i o nacionalizaciji vakufske imovine na ovom području. Izlagači su se osvrnuli na pravnu borbu za povrat vakufa "Vrhpolje" i "Podborik".

Pojašnjen je značaj Jusuf-pašine džamije - Kuršumlije, te razgovarano o aktuelnom stanju i perspektivama vakufske imovine na području Maglaja. (kraj)