A+ A A-

Projekat „Svijet pamti Srebrenicu“: Odgovor na sistemsko poricanje genocida

 Svijet_-_Srebrenica.jpg

SARAJEVO, 29. APRIL 2024. (MINA) - Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, počinje s provođenjem projekta pod nazivom "Svijet pamti Srebrenicu" koji u svijetu čuva sjećanje na genocid u Srebrenici i suprotstavlja revizionizmu i negiranju ovog svirepog zločina.

Projekat je pokrenut kao odgovor na sistemsko poricanje i glorifikaciju genocida, te ima za cilj da informiše i edukuje javnost, kako u Evropskoj uniji tako i širom svijeta, o posljedicama genocida i važnosti prihvatanja činjenica i sudskih presuda. 

Projektom je planiran niz aktivnosti u gradovima Zapadne Evrope i okruženja, što uključuje i održavanje izložbe „Genocid u Srebrenici - 11 lekcija za budućnost“ autora dr. Hikmeta Karčića, koja kroz faze prati planiranje i izvršenje genocida, sa zaključnom fazom  bez presedana - glorifikacijom genocida.

Izložbu prate i tribine na kojima će domaći i međunarodni naučnici, intelektualci te svjedoci razgovarati s publikom o genocidu i njegovim posljedicama.

Šira svjetska javnost će imati priliku pratiti online verziju izložbe na stranici www.remember.ba, kao i kampanju koja se pokreće na društvenim mrežama.

Na stranici će, pored ostaloga, biti dostupne izjave i intervjui tužilaca i drugih osoba koje su bile uključene u sudske procese, a koji su rezultirali konačnim presudama za genocid u Srebrenici, čime se na jedinstven način dobiva širi uvid u ove procese. Također, planirana je i podjela srebreničkih cvjetova i brošura o Genocidu članovima Evropskog parlamenta.

Projekt „Svijet pamti Srebrenicu“ se pokreće u važnim trenucima pokretanja diskusije u Ujedinjenim nacijama o prihvatanju Rezolucije o Srebrenici kojom se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida.

Ovom rezolucijom se potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice o genocidu, što podrazumijeva  razvijanje  programa kroz obrazovne sisteme u cilju sprečavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti, kao i da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ovim pilot-projektom se mobilizira i bosanskohercegovačka dijaspora i jača i njena uloga u širenju istine o Srebrenici, te će se on nastaviti razvijati i nadograđivati u narednim godinama, koristeći povratne informacije i iskustva za unapređenje budućih sličnih aktivnosti. (kraj)