A+ A A-

Hadžije iz Krajine stigle u Mekku

 Hadz_Krajina.jpg

MEKKA, 7. JUNI 2024. (MINA) - U Mekku je večeras doputovala prva grupa od 147 hadžija od ukupno 300 njih koji dolaze s područja Muftijstva bihaćkog.

Na ovaj put su krenuli sinoć, umorni su, ali sretni i zadovoljni. Večeras će se susresti s Kabom, a većini njih to će biti po prvi put u životu.

„Naš hadžijski put od Krajine, pa do Sarajeva, Džedde i evo do Mekke, protekao je bez nekih velikih problema. Voziti se autobusima, avionom i stalno neka čekanja, jeste zamorno i teško. Stariji narod je umoran, ali sve je hvala Bogu dobro prošlo“, izjavio je za Agenciju MINA ovogodišnji vodič Muhamed-ef. Begić.

Hadžije su se jutros rano po dolasku u Sarajevo okupile u Džamiji „Kralj Fahd“, gdje su obukli ihrame.

„Lijepo smo dočekani. Ovo je prvi pu nakon dugo godina da hadžije u ihramima iz BiH idu na hadž. Bio je to lijep događaj, da ono što je dio hadža odmah doživimo u Sarajevu“, kazao je Begić.

Večeras pristigle hadžije obavit će umru. U Haremi-šerif će se uputiti malo prije ponoći, a planirano je da sve obrede završe do sabah-namaza.

Sutra se u Mekku očekuje dolazak nove dvije grupe hadžija, jedne ujutro (let iz Sarajeva 7. juni u 21.20 sati), te druge čiji će avion s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poletjeti sutra u 10.05 sati. (kraj)