A+ A A-

Svečano otvorena džamija u ulici Ahmeda Rizve u Vogošći

 Vogosca.jpg

SARAJEVO, 8. JUNI 2024. (MINA) - Džamija u ulici Ahmeda Rizve, džemat Vogošća - Medžlis Islamske zajednice (MIZ), Sarajevo danas je svečano otvorena uz prisustvo velikog broja vjernika.

Otvorenju su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, izaslanik muftije sarajevskog dr. Samed-ef. Omerdić, glavni sarajevski imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, predstavnici vlasti i drugi gosti.

Svečanostima poput današnje su prethodili trud, posvećenost i zalaganje svih onih koji su bili uključeni u proces izgradnje džamije, ukazao je ovom prilikom muftija Adilović.

„Svi ste svjesni da džamije nije lahko napraviti, ali one se, hvala Bogu, naprave. Još teže je, a to je zadatak i obaveza svih nas, graditi džamije u nama. To se postiže ahlakom, edebom i čišćenjem srca. Svako otvorenje džamije nam treba poslati tu poruku“, istakao je dr. Ahmed-ef. Adilović.

Ovom prilikom je istaknut značaj džamije kao prostora okupljanja vjernika, ali mjesta gdje se usvajaju temeljne ljudske vrijednosti.

„Proteklih godina ste kao vjernici pokazali tri stvari. Strpljivost u toku gradnje, kada ste se susretali sa izazovima, zahvalnost Allahu, dž.š., koju iskazujete danas zbog ove svečanosti, istigfar kojim ćete, ako Bog da, prevazilaziti neke naredne izazove“, poručio je izaslanik muftije sarajevskog dr. Samed-ef. Omerdić.

Glavni sarajevski imam je naveo da je ovo 216. džamija na području Sarajeva, a 14. džamija na području džemata Vogošća.

„Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu na području ove općine bile su samo tri džamije, a i one su porušene tokom agresije. Osim porušenih džamije, na ovom području su počinjeni strašni zločini nad Bošnjacima”, kazao je Velić.

Riječ je o džamiji čija je izgradnja počela 2011. godine, na inicijativu džematlija.

„Džematlije ovog područja su iskazale želju i ukazale na potrebu za izgradnjom džamije. Izgradnja je počela 2011. godine, Općina nam je dala zemljište, a prije pet godina je džamija i stavljena u funkciju. Najveći dio oko izgradnje džamije su iznijele same džematlije, a mnogi su nas podržali“, rekao je imam džemata Vogošća Muslija-ef. Čelikovć.

U okviru programa su nastupili članovi hora MIZ Sarajevo i polaznici mektepske pouke. (kraj)