A+ A A-

Domaćini u Bijeljini željno iščekuju goste povodom otvorenja Ahmed-age Krpića džamije

Bijeljina.jpg

SARAJEVO, 18. JULI 2024. (MINA) – Medžlis Islamske zajednice Bijeljina povodom svečanog otvorenja Ahmed-age Krpića džamije organizuje bogat trodnevni program.

Džamija Ahmed-age Krpića srušena je 13. marta, 1993. godine, istog dana kao i ostale četiri bijeljinske džamije, a fotografije arkanovaca iz ove džamije te njihovog iživljavanja nad civilima Bijeljine, pored džamije, koje je napravio poznati fotograf Ron Haviv, postale su simbol bosanskog stradanja, zla, i nasilja.

Obnova džamije započeta je u decembru 2002. godine, kada se krenulo sa obnovom svih bijeljinskih džamija istovremeno.

U okviru trodnevnog programa otvorenja, u petak, 19. jula u 20.00 sati u haremu džamije bit će otvorena izložba slika „Trag u vremenu“, a od 21.00 sat na repertoaru je koncert Armina Muzaferije.

U subotu, 20. jula poslije akšam-namaza bit će proučen mevlud i zikr povodom otvorenja Ahmed-age Krpić džamije. Mevludski program izvest će Resul Alić i imami Medžlisa Sarajevo, dok će zikr predvotiti šejh Asim-ef. Čakal, šejh Nakšibendijske tekije „Šejh Hamza Bali“ iz Gornje Tuzle.

U nedjelju, 21. jula sa početkom u 11.30 sati bit će održan program svečanog otvorenja Ahmed-age Krpić džamije. Svečanom programu prisustvovat će reisul- ulema Husein-ef. Kavazović sa svojim saradnicima, te predstavnici vlasti sa svih nivoa.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina je u saradnji sa lokalnim vlastima i predstavnicima sigurnosnih služni poduzeo sve potrebne mjere. Kako za pojedinačne, tako i za organizovane dolaske na svečano otvorenje. obezbijeđen je parking, a o dočeku i usmjeravanju kretanja vozila i vjernika vodit će računa redarska služba Medžlisa Bijeljina. Grad Bijeljina je Medžlisu, u svrhu što bolje organizacije i uslova za prisustvo i boravak vjernika na svečanom otvorenju, obezbijedio prisustvo medicinske i vatrogasne službe.

Građani i džematlije Bijeljina danima se pripremaju za doček gostiju, koji su najavili svoj dolazak sa područja cijele BiH i inostranstva. Obezbijeđene su znatne količine hrane i napitaka za goste, kako bi što lakše podnijeli trenutne visoke temperature zraka.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina sa svojim džematlijama i ljudima dobrih namjera željno iščekuju goste, kako bi sa njima podijelili radost povodom otvorenja Ahmed age Krpić džamije. (kraj)