A+ A A-

REISU-L-ULEMA U DAVOSU

     Davos, 25. januar 2007. (MINA) -  Treći dan Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Švicarska, protiče u znaku rasprave o promjeni jednačine globalne moći – geopolitičke, ekonomske, tehnološke i društvene. Oko dvije hiljade eksperata iz cijeloga svijeta – privrednika, političara, akademika i slobodnih intelektualaca sastaju se svake godine u Davosu u Švicarskoj pod "palicom" prof. Klausa Švaba (Klaus Schwab), utemeljitelja i izvršnog direktora Svjetskog ekonomskog foruma, da bi raspravljali globalna pitanja trenutka. Prethodnih godina Davos se bavio pitanjem povjerenja među državama, narodima i religijama. Ove godine glavno pitanje je kuda ide ovaj svijet, odnosno na kojem pitanju svijet mora mijenjati svoj kurs. Očito, pitanje globalnog zagrijavanja ili globalnih klimatskih promjena predstavlja najvažnije pitanje današnjice. Za razliku od ranije, danas  o problemu globalnog zagrijavanja svi pričaju – znanstvenici, privrednici i političari, jer uviđaju da globalne klimatske promjene prijete životu na Zemlji, posebno ljudskom životu. O tome je jučer (srijeda 24. 10. 2007) govorila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Reis u Davosu 25.01.07 

Reisu-l-ulema u Davosu  

     Naravno, u Davosu su prisutna i druga pitanja, kao što su glad i siromaštvo, globalni mir i sigurnost, te neizostavno pitanje Iraka, Palestine, Irana, itd. Već odavno u Davosu su se ne govori o zapadnom Balkanu, pa tako ni o Bosni i Hercegovini. To je dobar znak da Balkan nije više gorući problem, ali je loše da u Davosu nema nikakvog aktivnog sudjelovanja iz tog dijela svijeta. Iz Bosne i Hercegovine već više godina u Davosu aktivno sudjeluje reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, kao član C-100, tj., Grupe od sto eksperata za odnose između islama i Zapada. Ova davoska grupa C-100 osnovana je nakon 11. septembra, 2001. god. sa ciljem da ublaži tenzije na relaciji islam – Zapad. Kopredsjedavajući Grupe C-100 su Princeza Lolwah el-Fejsal iz Saudijske Arabije i Lord Keri (Carey), bivši katerberski nadbiskup. Među ostalim, članovi Grupe C-100 su: imam Fejsal Abdul Rauf iz Nju Jorka, prof. John Espozito, prof. Ekmeleddin Ihsanoglu, prof. Farhan Nizami iz Londona, Hamza Yusuf Hansan, Mary Robinson, Rabin David Rosen i dr.

davos   

Angela Merkel u Davosu 

     Glavna tema Grupe C-100 ove godine u Davosu je "Religija i politika", gdje je uvodno izlaganje imao Šukret Aziz, premijer Pakistana, koji je naglasio da je "pitanje međureligijskog dijaloga i tolerancije pitanje svih pitanja današnjice i zato je nužno da vjerske vođe aktivno sudjeluju u razvijanju međuvjerskog dijaloga i da šire međuvjersku toleranciju."

     U svom govoru na prvoj sesiji Grupe C-100, gdje se raspravljalo o izvještaju sa četvrtog istanbulskog sastanka "Alijanse civilizcija" odžane 12-13. novembra, 2006. god., reisu-l-ulema Cerić je kazao:

     - Pitanje dijaloga nije izbor, već zahtjev vremena u kojem mora pobijediti međuvjerska i međukulturna tolerancija. Neće biti ni mira ni sigurnosti u svijetu, ako ne bude međuvjerske i međukulturne tolerancije. Živimo u vremenu velikih znanstvenih dostignuća i visoke tehnologije koja omogućuje instantnu komunikaciju s jednog na drugi kraj svijeta, ali, nažalost, istodobno osjećamo strah jedni od drugih. Samo strpljivim dijalogom i upornim radom na širenju dobra i suzbijanju zla u svijetu moguće je da se različiti ljudi i narodi oslobode međusobnog straha. Nasilje proizvodi još više nasilja. Sila izaziva silu koja donosi ljudima samo bol i patnju. Samo mir i povjerenje među ljudima i narodima donijet će sreću svima. Samo istina i pravda mogu nas spasiti od međusobnog straha – zaključio je  reisu-l-ulema Cerić u Davosu.