A+ A A-

Osniva se Institut za proučavanje islamske tradicije Bošnjaka

Sarajevo, 28. avgust 2008. (MINA) - U okviru Islamske zajednice u BiH uskoro će početi djelovati Institut za proučavanje islamske tradicije Bošnjaka. Elaborat o osnivanju Instituta pripremio je Odbor kojeg je imenovao Rijaset na sjednici održanoj 26. juna 2008. godine u Sarajevu, nakon što je prihvatio ovu inicijativu.

Članovi Odbora: prof. dr. Behija Zlatar, akademik hafiz Faris Gavrankapetanović, prof. dr. Ismet Bušatlić, pravnik u Rijasetu Mensur Karadža, direktor MINE Amir Hodžić i prof. Mehmedalija Hadžić, koordinator Odbora, danas su na završnom sastanku usaglasili prijedloge osnivačkih akata koji će biti dostavljeni Saboru IZ u BiH na usvajanje. Očekuje se da će Odluka o osnivanju Instituta biti donesena na prvom narednom zasjedanju Sabora nakon ramazana.

Odbor-za-pripremu-elaborata

Današnjem sastanku Odbora prisustvovao je i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. On je pohvalio Odbor za kvalitetan i brzo urađen posao na izradi elaborata. Rekao je da je ovo najbolja ramazanska hedija Rijasetu i muslimanima i podsjetio na značaj osnivanja Instituta.