A+ A A-

BORAVAK HADŽIJA U MEDINI

     Uvodnu riječ, u kojoj je govorio o dosadašnjem toku boravka u Medini i programu za naredne dane, dao je šef Ureda za hadž, mr. Nusret ef. Abdibegović, muftija travnički. On je izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjim tokom ovog časnog putovanja, te se posebno zahvalio hadžijama koji su pokazali veliko razumijevanje i strpljivost u toku putovanja i smještaja u hotel.

     Nakon toga budućim hadžijama i hadži-hanumama obratio i muftija bihaćki, Hasan ef. Makić koji je naglasio važnost, ulogu i značaj Medine, te boravku u blizini Poslanikovog mezara i istorijskim događajima iz njegovog života.

     U svojoj besjedi, zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić je govorio o vrijednostima hadža, naglasivši da je ovo izuzetno naporan put, ali put koji ujedno nosi i veliko zadovoljstvo i duhovno uzdizanje. 

     U četvrtak, 21. decembra, u jutarnjim satima, hadžije koje su doputovale kopnom obišle su poznate medinske džamije - Kuba (prva džamija sagrađena u islamu) i Kibletejn (džamija dvije kible), te brdo Uhud, gdje je održano kratko predavanje o toku bitke koja se tu vodila između muslimanske vojske i mušrika 3. godine po hidžri. Predviđeno je da hadžije koje su doputovale avionima u subotu posjete ova mjesta.

Image

Predavanje muftije Abdibegovića

 

Image

Image

Hadžije prate predavanje

Image

Posluga za hadžije